Om ossEtt gediget hantverk med smaker från förr

I början på 1900-talet var Hudiksvall en stad för de riktigt godissugna. I trakten fanns flera stora karamellfabriker. Emma Fagerström bestämde sig för att själv öppna en och grundade 1922 Fagerströms Karamellfabrik i centrala Hudiksvall. Under en vecka lärde Knapp Kajsa från Bergsjö upp henne i konsten att koka karameller och göra polkagrisar för hand. Karamellerna tillverkades under hantverksmässiga former, packades i burkar och såldes till de tre kolonialbolagen i Hudiksvall som i sin tur sålde produkterna vidare till områdets butiker och kiosker.

Sedan 50-talet är Fagerströms den enda Karamelltillverkaren i glada Hudik. Runt samma tid tar Emmas son Erik över företaget och köper fastigheten på Trädgårdsgatan, där vi står än idag. Erik investerar i modernare maskiner och utökar produktionen med olika typer av konfektyr. Nu säljs produkterna av egen säljare som åker runt och besöker butiker och kiosker i södra Norrland och norra Svealand.

Familjeföretaget drivs idag av tredje och fjärde generationen, ättlingar till grundaren Emma Fagerström, och karamellerna tillverkas utifrån samma recept som togs fram för snart 100 år sedan. Sedan Emmas tid har det tillverkats många, många ton karameller. Olika sorters mjuka, hårda, salta, sura, söta, fyllda och ofyllda. Det har också tillkommit en mängd smaker.


Fabriksförsäljning

Intill fabriken har vi en liten butik med fabriksförsäljning. Här står dörren öppen för de som vill handla karameller.
Nyhet! Nu har vi självbetjäning i butiken. Butiken är för det mesta obemannad så du plockar dina varor själv och betalar med Swish.

Öppettider:
Alla dagar 07:00-20:00

Fagerströms & Candit

Fagersröms Karameller har nu ett samarbete tillsammans med Candit AB Sweden. Detta samarbete innebär att produktionen står kvar i Hudiksvall, där man kokat kola & karameller sedan början på 1900-talet, medan försäljning och marknadsföring av Bravokola och tomteklubbor kommer skötas av Candit AB Sweden. Fagerströms Karameller kommer själva att sälja våra egna karameller i lösvikt. Förändringen gör att den enda kvarvarande karamelltillverkaren av betydelse i Hälsingland får mer resurser till tillverkning och utveckling av produkter, logisitk och service.